Veel mensen willen dat hun partner en kinderen het goed hebben, ook als ze er zelf niet meer zijn. Via hun testament regelen ze daarom allerlei zaken rond financiën en bezittingen. Naast dit formele deel, zien we ook steeds vaker dat mensen naarmate ze ouder worden, hun huis alvast gaan opruimen en spullen gaan wegdoen. Daarmee bespaar je je nabestaanden een hoop werk!
Hoe meer je regelt voor je nabestaanden, hoe fijner het voor hen is. Dat doe je bijvoorbeeld met het opstellen van je testament. Op die manier kun je al heel veel zaken goed regelen. Maar iedereen die al eens een overlijden in de familie heeft meegemaakt, weet dat er daarnaast nog veel werk ligt zoals het leegmaken van een woning. Ook daar kun je je nabestaanden een handje bij helpen!
Erfstuk of rommel?
Een huis van een overledene is bijna een museum van iemands leven. Die spullen kieperen mensen daarom meestal niet in een keer in de container: aan veel spullen zit immers een verhaal, of het maakt emoties los. Hoe maak je het onderscheid tussen erfstukken en rommel? Dat maakt het leegmaken van het huis van iemand die overleden is tot een tijdrovende klus waar je zomaar weken mee bezig kunt zijn. En dat moet vaak ook nog eens allemaal naast werk, gezin en andere bezigheden.
Geleidelijk spullen wegdoen
Je bewijst je nabestaanden dus een grote dienst als je een overzichtelijk huis achterlaat. Daarom besluiten steeds meer mensen om op een bepaalde leeftijd hun woning op te gaan ruimen, met het idee om hun familie niet met deze opdracht op te zadelen na hun dood. Dat hoeft niet rucksichtslos in een keer, het is een geleidelijk proces van afscheid nemen van je spullen. De kelder of de zolder is vaak een goede plek om te beginnen. Daar bewaren mensen over het algemeen namelijk dingen die ze weinig gebruiken – en die dus als eerste in aanmerking komen om weg te doen.
Döstädning
Dit gebruik van opruimen voordat je doodgaat, is overgewaaid uit Zweden waar het bekend staat onder de naam ‘Döstädning’: het ordenen van je materiële bezittingen aan het einde van je leven. Döstädning is trouwens niet alleen gunstig voor je nabestaanden. Je geniet immers zelf bij leven ook van een opgeruimder huis!