Volgens de Nederlandsche Bank hebben ruim 1.000.000 huishoudens in Nederland een aflossingsvrije hypotheek.
200.000 Huishoudens vormen een risicogroep: de Nederlandsche Bank verwacht dat zij in de problemen zouden kunnen komen omdat ze onvoldoende anticiperen op het aflossen van hun aflossingsvrije hypotheek. Daarom is de Nederlandse Vereniging van Banken gestart met het initiatief aflossingsblij.nl.
De aflossingsvrije en beleggingshypotheken zijn samen goed voor maar liefst 55% van de Nederlandse hypotheekschuld. Aflossingsvrij klinkt alsof je niet hoeft af te lossen. Maar niets is minder waar: aan het einde van de looptijd moet je het geleende bedrag gewoon terugbetalen. Het geeft een gerust gevoel als je weet dat je dat bedrag straks ook hebt.
Jaren negentig
In de jaren negentig groeide de populariteit van de aflossingsvrije hypotheek: deze hypotheekvorm bood lage maandlasten én een maximale renteaftrek. Je betaalt immers alleen rente. Er komt echter een dag dat je je schuld moet gaan aflossen. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat je te weinig spaargeld hebt opgebouwd of te weinig rendement uit je beleggingen hebt gehaald, dan moet je mogelijk je huis verkopen of een andere lening afsluiten. Van die nieuwe lening is de rente mogelijk niet meer (geheel) aftrekbaar. Dat betekent dat je maandlasten kunnen stijgen. Dat kan extra vervelend zijn als je op dat moment minder inkomen hebt, bijvoorbeeld omdat je met pensioen bent. Daarom is het goed om nu alvast na te denken over de aflossing.
Kiezen voor duidelijkheid
Steeds meer mensen kiezen ervoor om nu alvast af te lossen op hun hypotheek. Vaak mag je bij een aflossingsvrije hypotheek jaarlijks kosteloos een bepaald bedrag aflossen. Dit verlaagt ook direct je maandlasten. Want: hoe minder schuld je hebt, hoe minder rente je betaalt. Wil je er zeker van zijn dat je je hypotheek aan het einde van de looptijd af kunt lossen? Dan kun je er voor kiezen om je hypotheek te veranderen naar een hypotheekvorm waarbij je structureel aflost. Bij een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek blijf je profiteren van de renteaftrek. Die duidelijkheid vinden veel mensen prettig. Het oversluiten van een hypotheek brengt wel kosten met zich mee. Die kunnen bestaan uit onder andere advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten, hypotheekaktekosten en een boeterente.
Fijn blijven wonen
Daarom is het handig om voor jezelf een aantal zaken op een rij te zetten. Bekijk of je voldoende geld hebt om je aflossingsvrije hypotheek straks af te kunnen lossen: levert sparen of beleggen voldoende op, verwacht je een erfenis? Kun je eerder gaan aflossen? Is dat mogelijk niet het geval, dan is het goed om te bekijken of het oversluiten van je hypotheek interessant voor je is. Gelukkig zijn er veel adviseurs die je hierbij kunnen helpen. Door jezelf nu goed te informeren, kun je ervoor zorgen dat je ook straks op een fijne manier kunt (blijven) wonen zoals jij dat wilt!