Nu een onderneming starten? Dat kan prima!

152
Onderneming starten
Leestijd: 2 minuten

Een goed idee, de nodige spirit en de juiste voorbereiding: het zijn de basisingrediënten voor een startende onderneming. Zelfs in 2020 nam maandenlang het aantal starters toe, lockdown of geen lockdown. Heb jij ook plannen om voor jezelf te gaan beginnen? Met deze tips maak je er werk van!

Zet de koers uit

Bedenk van te voren goed wat je wilt met je bedrijf en zet dit op papier. Veel starters vinden dit een lastige, of soms ook onnodige klus. Toch is het maken van ondernemingsplan of bedrijfsplan waardevol. Het geeft je inzicht in je plannen en in de risico’s van je bedrijf. Dat is handig voor jezelf, maar ook als je een lening nodig hebt bij de bank of als je een overeenkomst aangaat met bijvoorbeeld leveranciers. Daarnaast houdt zo’n plan je bij de les: je hebt een concreet plan van aanpak waarmee je geregeld kunt controleren of je nog de juiste koers vaart of dat je bij moet sturen. Ook interessant: onderzoek eens wat voor ondernemer je bent met de test op ondernemersvaardigheden van de KvK.

Houd je kosten laag

Het principe is simpel: hoe minder vaste lasten je hebt, hoe makkelijker het is om break-even te draaien of zelfs winst te gaan maken. Kun je vanuit huis starten en zo hoge huurkosten nog vermijden? Heb je een dure accountant nodig of kun je voorlopig je administratie nog even zelf doen? Kijk goed welke kosten noodzakelijk zijn en welke niet. Zo geef je jezelf wat financiële speelruimte.

Kies de gunstigste rechtsvorm

Elke bedrijfsvorm kent zo zijn voor- en nadelen. Met een bv ben je bijvoorbeeld niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden. Bij een eenmanszaak ben je dat wel. Door de mkb-winstvrijstelling, de ondernemersaftrek en de startersaftrek heb je met een eenmanszaak vooral in de eerste jaren van je onderneming vaak echter juist weer meer fiscaal voordeel dan met een bv.

Ga je samen met anderen ondernemen, dan krijgt dat vaak gestalte in een maatschap of een v.o.f. (vennootschap onder firma). Binnen een maatschap ben je niet aansprakelijk voor de schulden die een andere maat aangaat. Bij een v.o.f. ben je dat wel. Goed advies hierover inwinnen is belangrijk. We helpen je graag om de juridisch en financieel meest gunstige bedrijfsvorm te kiezen.

Check de subsidieregeling voor starters

Vanwege de impact van corona op de economie, werkt het kabinet aan een aparte subsidieregeling voor ondernemers die tussen 1 januari 2020 en 30 juni 2020 zijn gestart of zich bij een doorstart in die periode opnieuw moesten inschrijven in het handelsregister. De nieuwe regeling wordt zoveel mogelijk gebaseerd op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Deze regeling ondersteunt bedrijven en zelfstandigen om hun vaste lasten te betalen. Hou goed in de gaten of je mogelijk in aanmerking komt voor deze subsidie.

Meer weten over je eigen onderneming starten? Wij helpen je graag verder!