In de grondhandel komen soms verdachte transacties voor. Het tv-programma Radar deed onderzoek naar speculatieve grondhandel, illegale handel waar particulieren het slachtoffer van worden. De bevindingen van Radar hebben geleid tot vragen in de Tweede Kamer. Er wordt nu voorgesteld om notarissen eerder in het proces te betrekken en hun rol uit te breiden naar kritische voorlichting, advisering en controle met betrekking tot grondhandel. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat speculatieve handel wordt tegen gegaan.
Speculatieve grondhandel
Zo gaat speculatieve grondhandel in zijn werk:
- Een grondhandelaar koopt een stuk landbouwgrond.
- De grondhandelaar verdeelt de grond in kleinere percelen.
- De percelen worden verkocht aan particulieren. De grondhandelaar doet alsof de landbouwgrond bouwgrond is en maakt daarbij vaak gebruik van misleidende brochures.
Grondhandelaren
Het blijkt dat een aantal mensen een BV starten, grond verkopen, het geld opnemen en dan de BV failliet laten gaan. Daarna beginnen ze een nieuwe BV en begint het proces van voren af aan. Er zijn nog maar weinig manieren om dit soort speculatieve grondhandel op te sporen en de handelaren te straffen.
Gedupeerden
De slachtoffers van speculatieve grondhandel zijn tienduizenden, zo niet honderdduizenden euro’s kwijt. De gedupeerden zijn soms in staat om de koopakte nietig te laten verklaren en hun geld terug te krijgen, maar lang niet iedereen. Er hebben inmiddels honderden gedupeerden zich gemeld bij de stichting Grondhandelclaim.
Kamervragen
Inge van Dijk en Eline Vedder, Tweede Kamerleden van het CDA, willen dat de notaris een verplichte rol krijgt bij het voorlichten, adviseren en controleren van grondhandel. Deze Tweede Kamerleden willen ook dat het eindeloos opsplitsen van percelen verboden wordt. De Autoriteit Financiële Markten, de Autoriteit Consument en Markt en het Bureau Financieel Toezicht moeten bovendien de grondhandel beter in de gaten houden en de consument meer bescherming bieden tegen speculatieve grondhandel.