Rond deze tijd vliegen de reclameboodschappen voor allerlei cadeaus je om de oren. Een gezellige periode waarin je tijd besteedt aan je dierbaren. Ook de notaris kan in deze tijd van geven iets betekenen.
Schenken
Vorige week schreven wij bijvoorbeeld al over schenken op papier. Een manier om nu vast te leggen wat je later schenkt aan dierbaren. Daarnaast zijn er nog een aantal manieren om geld of andere zaken te schenken aan je naasten.
Geld schenken
Elk jaar mogen ouders belastingvrij geld schenken aan hun kinderen. Wanneer je kind tussen de 18 en 40 jaar is, kun je dat bedrag eenmalig flink verhogen. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij geld schenken voor een studie of huis. Hoe hoog dat bedrag mag zijn, hangt af van het doel:
- Eenmalige gift zonder doel: 26.040 euro
- Eenmalige gift voor studie: 54.246 euro
- Eenmalige gift voor huis: 102.010 euro
Vergeet niet dat je kind de eenmalig verhoogde belastingvrije gift altijd moet opgeven bij de belastingaangifte.
Iets waardevols schenken
Naast geld kun je ook tastbare zaken schenken, zoals de prachtige piano die goed zou staan in het huis van je dochter. Of een auto waar je zoon veel plezier aan kan beleven. Het kan handig zijn om bij de notaris vast te leggen dat je spullen hebt geschonken aan iemand. Zo voorkom je dat er later verwarring ontstaat bij familieleden of erfgenamen. Een notariële akte is het bewijsstuk van de gift.
Als je waardevolle spullen weggeeft, moet de ontvanger misschien belasting betalen over de gift. Dat hangt af van de waarde van de spullen en je relatie tot de ontvanger. Aan familie kun je bijvoorbeeld meer belastingvrij schenken dan aan je buren.
Goede doelen
Je kunt er ook voor kiezen om een goed doel te steunen. Een gift aan een goed doel kun je helemaal of deels aftrekken van de inkomstenbelasting. Je kunt eenmalig of periodiek schenken. Een periodieke schenking leg je vast in een overeenkomst of in een notariële akte. Het goede doel hoeft geen belasting te betalen over jouw schenking.